Кои климатици са енергийно-ефективни

Кои климатици са енергийно-ефективни

Важно да знаем по какво можем за различим кои климатици са енергийно ефективни.

Етикетът за енергийна ефективност дава информация за разхода на енергия на климатика. Климатиците (с капацитет на охлаждане 12 кВт) се разделят на 7 различни категории - от А до G, според разхода им на енергия и са обозначени с различен цвят според категорията си.

Енергийно най-ефективните климатици са включени в категория А със зелена стрелка на етикета, а по-малко ефективните климатици са в клас G - с червена стрелка на етикета.

Така потребителят лесно може да сравни ефективността на еднакви типове климатици от различни марки.

Съществува и друго важно означение - EER

EER е съкращение на Energy Efficiency Rating - т.е. коефициент на енергийна ефективност, който е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност във W (ват).

Например, ако климатик с 10000 BTU консумира 1200 W, то неговия EER е 8.3 (10000 BTU / 1200 W).

Очевидно, стремежът на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други отоплителни уреди.

Важно е да се знае, че климатична система, която затопля с мощност 3000 W - консумира 1000 W, т.е. харчи приблизително 3 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател. Това е така, защото използваната в помещението топлина се събира от околната среда.

1538