Каква е разликата между конвенционалните и инверторни климатици

Разлики м/у конвенционални и инверторни климатици

В основата на работата на климатизатора е свойството на хладилния агент (фреона) да поглъща топлина при изпарение и да отделя топлина при кондензация.

Климатизаторите за домашно ползване се разделят на конвенционални и инверторни системи. Принципът на работа, като хладилен цикъл, е еднакъв и за двата вида. Разликата идва от управлението на този цикъл при съответната система.

При конвенционалните модели климатици се наблюдава непостоянна работа при съответните режими - охлаждане и отопление. Всеки климатизатор е снабден с набор от сензори (датчици), даващи информация за параметрите на въздуха в помещението и извън него. При достигане на дадена температура, търсена от потребителя, конвенционалните модели спират своята работа и при получаване отново на температурна разлика в помещението, те се включват. Именно заради това, те не разполагат с добри характеристики и не се препоръчват от производителите за основни уреди за отопление при отрицателни външни температури.

Конвенционалните климатици наричаме още - обикновени сплит-системи

При инверторните системи, този начин на работа не е такъв. Инверторните сплит-системи или накратко - инвертори, носят името си от типа електрически преобразувател, който електронно регулира напрежението, електрическия ток и честотата на работа на климатичния компресор. При работата с променлива мощност - повишавайки честотата се повишава и изходната мощност, докато намаляването и води до по-ниски нива на мощност. По този начин температурният контрол е много по-прецизен и постоянен и работата на инверторните климатизатори е много по-ефективна в сравнение с конвенционалните модели.

По друг начин казано - когато зададената температура в помещението е достигната, компресорът на външното тяло започва да работи с малки обороти и така се компресира по-малко количество фреон и съответно се консумира по-малко електроенергия. След като се получи по-голямо отклонение от зададената температура в стаята, оборотите автоматично се увеличават.

Затова, инверторните климатици са много по-икономични от конвенционалните!

Всеки климатизатор (конвенционален и инверторен) се характеризира с няколко основни величини. Моделите произведени за охлаждане и отопление (съществуват модели предназначени само за охлаждане), имат охлаждаща и отоплителна мощност. Тази мощност се изразява в kW и съответно в BTU.

Виж какво е BTU

1509